Novartin ensimmäiset EPD-ympäristöselosteet ovat nyt saatavilla

EPD eli Environmental Product Declaration on riippumattomasti verifioitu ympäristöseloste, joka on rakennusliikkeille luotettava lähde rakennustuotteiden ympäristövaikutusten arviointiin. EPD:tä hyödyntävät erityisesti Eurooppalaiset vihreän rakentamisen standardit sekä ympäristösertifikaatit (LEED, Breeam).

Novartin ensimmäiset EPD-ympäristöselosteet on tehty 60 cm pöytäkaapin rungolle ja 60 cm maalatulle ovelle. Selosteita on Suomen kalustealalla tuotettu vähäisesti ja jatkossa tavoitteenamme on laajentaa EPD-selosteiden kattavuutta sekä julkaista konsernissamme pohjoismaisten brändien yhteisiä Nobia Nordic -tasoisia EPD-selosteita.

”Suomessa ei ole vielä tehty montakaan EPD:tä kalustepuolella. Selosteemme huomioivat tuotteen elinkaaren raaka-aineiden hankinnasta tuotteen käytöstä poistoon asti (Cradle to Gate with options), mutta asiakkaan käytön aikaisia ilmastovaikutuksia ei ole näihin sisällytetty. Olemme tyytyväisiä tehdyistä selosteista, mutta matkamme näiden parissa vastuullisena toimijana jatkuu. Seuraavaksi tuotamme EPD-selosteet laminaattitasoista ja sen jälkeen erilaisista ovimalleista”, Novartin QSEH-päällikkö Anna Hokkanen kertoo.

Voit lukea Novartin EPD-selosteet EPD Hubin tietokannasta (epdhub.com) täältä >>

Tarkemmin EPD:stä  

  • EPD eli Environmental Product Declaration on riippumattomasti verifioitu ympäristöseloste, joka kertoo tuotteen ympäristövaikutuksista standardoidulla tavalla (ISO15804 + A2). Ympäristövaikutusten laskenta tehdään elinkaarianalyysillä (LCA), jolloin nähdään tuotteen hiilijalanjälki (GWP=global warming potential).
  • Hiilijalanjäljen laskentaa varten selvitetään mm. tuotteiden raaka-aineet, tuotannon energiankäyttö, pakkaukset, kuljetukset ja materiaalien kierrätettävyys.
  • Luotettava lähde rakennustuotteiden ympäristövaikutusten arviointiin.
  • Hyödynnetty erityisesti Eurooppalaisen vihreän rakentamisen standardeissa sekä ympäristösertifikaateissa (LEED, Breeam).
  • Helpottaa koko rakennuksen ympäristövaikutusten laskemista
  • Vastaa Ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekartan suunnitelmiin