Eevan keittiössä luonnon kauneus ja toimivuus yhdistyvät

Ammattivalokuvaajana toimiva Eeva haki uudelta keittiöltään toiminnallisuutta ja yhteneväisyyttä kotia ympäröivän pohjoisen luonnon kanssa.
Keittiömalli
Nordic Nature

Ammattivalokuvaaja työskentelevän Eevan tyypillinen arkipäivä sisältää kotona oloa niin työn kuin vapaa-ajan merkeissä. Kahden aikuisen ja yhden koiran kotiin kaivattiin keittiöltä paljon laskutilaa ja visuaalista kauneutta sekä luonnon näkymistä sisätiloissakin. Eeva tekee paljon töitä kotoa käsin, joten keittiö edustaa niin työpaikkaa kuin lounasravintolaa. Lisäksi pariskunnan illat kuluvat usein yhdessä illallista tehdessä. Kuusamossa sijaitseva koti on ympäröity järvillä ja vaaroilla ja tämän haluttiin otettavan huomioon myös keittiösuunnittelussa.

Kodinkoneet maiseman ehdoilla

Pariskunta on asunut viimeisen neljän vuoden aikana seitsemässä eri paikassa, sillä he halusivat kokeilla eri puolilla Kuusamoa asumista. Aiemmissa kodeissa keittiöt ovat olleet pieniä, iäkkäämpiä ja pimeitä, sisältäen vain vähän laskutilaa.

- Halusimme uudella kodilla enemmän tilaa ympärille ja vapauden lähteä kotipihalta maastoon, joka inspiroi itseään.

Uudessa kodissa keittiö tuli arkkitehdin piirtämään uudiskohteeseen, joka saatiin sisustussuunnittelija Tiina Mäkikyrön avulla luotua mieleiseksi kokonaisuudeksi. Keittiön ikkunoista avautuva upea maisema otettiin huomioon myös kodinkoneita valitessa: liesitasoon integroitu liesituuletin mahdollisti avaramman maiseman, kun seinään asennettavaa liesituuletinta ei tarvittu.

- Meidän käyttöömme integroitu liesituuletin sopii todella hyvin, sillä kokatessa näkee järvelle mäntymetsäisen maiseman, joka on suunnattoman sympaattinen. On ollut todella mukavaa viettää aikaa ruoanlaiton parissa, kun ei ole ylimääräisiä näköesteitä.

Kierrätys keskiössä

Uutta keittiötä suunnitellessa tärkeiksi kriteereiksi muodostuivat runsas määrä laskutilaa ja visuaalinen kauneus. Lisäksi keittiöltä toivottiin moderniutta ja vähän energiaa kuluttavia kodinkoneita. Myös jätteiden kierrätys nousi oleelliseksi asiaksi toimivuuden kannalta.

- Suunnittelijamme Jonna Rönnbergin kanssa jumpattiin paljon suunnitelmaa, sillä oli tärkeää saada runsaasti tilaa keittiöön. Lisäksi suunnittelimme yhdessä kulmakaapin niin, ettei siellä ole lainkaan tasoa, vaan ajatuksena oli käyttää kaappia pahvin ja muovin keräysastioina. Lisäsimme kaksi vetolaatikkoa varsinaisen roskiksen viereen lajittelua varten ja lisäksi biojäteastiallekin on tila vetolaatikossa. Olemme olleet todella tyytyväisiä, että kaikki lajittelupisteet saatiin piiloon katseilta. Kierrätys pyritään hoitamaan mahdollisimman paljon itse: pihallemme saatiin viime kesänä oma kompostori.

Toiveena ei-perinteisiä valintoja

Eeva kokee, että keittiösuunnittelijan näkökulmista ja hahmottelukyvystä oli huomattavaa apua.

- Jonnalla oli monia hyviä ideoita ja visioita. Esimerkiksi saarekkeelta haettiin toiminnallisuutta ja toivoimme, että se ei olisi perinteinen. Jonnasta oli sen suunnittelussa mieletön apu. Tuntui, että ensimmäisestä tapaamisesta lähtien visio oli meille täydellinen, kun näimme keittiösuunnitelmaan piirretyn keittiön ikkunasta mäntymetsän ja järvimaiseman.

Jälkikäteen Eeva ajattelee keittiöstä tulleen täydellinen, vaikka matkan varrella päätökset tehdyistä valinnoista ajoittain mietityttävätkin. Eeva tunnustaakin olleensa ajoittain epävarma, mutta etenkin alussa suunnitteluprosessin alussa keittiösuunnittelijan kyky luoda mahdollisimman todentuntuinen kuva keittiöstä ja ympäristöstä auttoi. Erityisen paljon valmiissa lopputuloksessa ihastuttaa materiaaliksi valittujen tammiviiluovien ulkonäkö.

- Sävy on todella ihana ja sopii talon tummaksi käsitellyn hirren ja maalattujen seinien kanssa erittäin hyvin. Laminaattitasoksi valikoitui pitämäni sävy, jossa on kauniit pyöristetyt reunat ja pehmeät muodot.

Eevan elämää voit seurata Instagram-tilillä @eevamakinen sekä Sisustussuunnittelija Tiina Mäkikyrön töitä tilillä @hemmlig_home

Pyöristetyt reunat

Laminaatin ja tammiviilun pyöristetyt reunat ihastuttavat yhä uudelleen ja uudelleen. Pyöreys pehmentää keittiön ilmettä.

Kulmakaappi

L-muotoisessa keittiössä muodostuvaa kulmakaappia voidaan hyödyntää monin eri tavoin, jotta se ei jää hukkatilaksi. Tila kätkee sisäänsä kierrätysastioita, jotka halutaan piilottaa katseilta.

Suunnitelma maiseman mukaisesti

Keittiön kokonaisuus on rakentunut alusta alkaen keittiösuunnitelman piirustuksiin. Luonto jatkuu keittiössä tammiviilun luonnollisissa muodoissa, väreissä ja yksityiskohdissa.

Keittiön lisätiedotKeittiön muoto

L-keittiö saarekkeella

Ovimalli

Nordic Nature

Suunnittelija

Jonna Rönnberg, Espoon myymälä