Keittiön valaistuksen suunnittelu – 4 tärkeää vinkkiä

Keittiön valaistus kannattaa miettiä tarkkaan. Hyvän työskentelyvalon lisäksi keittiötilassa kannattaa satsata myös valon muunneltavuuteen. Keittiösi valaisemisessa on kyse paljon muustakin kuin lampun ruuvaamisesta ja varjostimen ripustamisesta. Jotta saat varmasti valittua oikeanlaisen valaistuksen keittiöösi, seuraa vinkkejämme:

Ovet 279,969 ja saarekkeen takana 965. taso Dekton Helena, allas MX-70, hana Oras 3031F, koneet Miele

Valoa koko tilaan

Erityisesti pimeänä vuodenaikana kodin oikeanlaisen valaistuksen tärkeys korostuu. Toimivan keittiön olennainen osa onkin hyvä valaistus. Kun keittiön valaistus suunnitellaan huolella, lisää se työskentelymukavuutta ja viihtyvyyttä.

Novart Hämeenlinnan kauppiaan, sisustusarkkitehti Anu Leinosen mukaan tärkeintä on, että valoa on riittävästi.

– Yleisin virhe on se, että valoa on liian vähän. Valoissa ei kannata säästellä. Kaikkia valoja ei kuitenkaan tarvitse pitää samaan aikaan päällä, Leinonen muistuttaa.

Leinonen kannustaa kääntymään asiantuntijan puoleen suunniteltaessa keittiön valaistusta. Näin varmistat, että keittiön valonlähteitä on riittävästi ja valaistus on tarkoituksenmukaista.

1. Valaise oikeat kohteet

Keittiötä suunnitellessasi ihan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, missä valoa tarvitaan. Voit ripustaa valaisimia koko huoneen täydeltä, mutta jos valaistusta ei kohdenneta työskentelyalueisiin, joudut valmistamaan iltapalaa pimeässä. Keittiökalusteiden alle sijoitetut kohdevalaisimet sopivat erinomaisesti alueille, joissa ruoanlaitto ja siivous tapahtuvat. Nämä valaisimet eivät synnytä juurikaan varjoja, pysyvät viileinä eivätkä kuumenna työskentelyaluettasi liikaa.

Valaistus on tilan suunnittelua, ota tila haltuun valoilla. Mitä haluat korostaa, mitä häivyttää? Nosta valaistuksella esille sisustuksen yksityiskohtia ja valaise se, mitä haluat korostaa. Valon ja varjon leikki tekee tilasta kiinnostavan, tuo esille tilan luonteen ja haluamasi tyylin. Valaisun keinoin voit myös korostaa yksittäistä design-ratkaisua huoneessa tai luoda riippuvalla lamppurivistöllä eri alueiden väliin visuaalisen tilanjakajan.

Suunnattavat kohdevalot valaisevat työskentelyalueet tehokkaasti, kun taas ruokapöydän valaisuun sopivat parhaiten himmeämmät, lämminsävyiset valot, joilla voit säätää tunnelmaa vuorokaudenajasta riippuen. Valon riittävyyden kannalta on tärkeää huomioida keittiön värisävyt ja pintamateriaalit. 

– Tummat ja mattaiset pinnat syövät valoa. Kiiltävät ja vaaleat pinnat taas kertaavat sitä. Trendikkäissä tummissa keittiöissä kannattaa siis erityisesti varmistua siitä, että valonlähteitä on tarpeeksi.

Marbodal - LED-profil arbetsbelysning. Flexibel och anpassningsbar belysning för enkel installation

2. Luo valaistuksella tunnelmaa

Keittiön valaistus kannattaa suunnitella moneen tilanteeseen sopivaksi. Anu Leinonen korostaa valaistuksen muunneltavuutta.

– Keittiössä tehdään yleensä muutakin kuin ruokaa. Olisi hyvä, jos tunnelmaa voisi muuttaa vaikka illallisen nauttimista varten valoja säätämällä. Sellainen sairaalaloisteputki ei ole ainakaan kauhean tunnelmallinen.

Miellyttävämpi tunnelmavalaistus syntyy vaikkapa himmennettävillä valoilla. Myös epäsuoraa valonlähdettä on hyvä käytää. Hyvä valaistus on silmäystävällinen. Vältä kaiken kattavaa yleisvaloa ja kiusa häikäisyjä. Valaise epäsuorasti seinäpintoja tai ohjaa valoa katon kautta. Kiiltävät (lasi, kivi, peili) ja korkeakiiltoiset pinnat sekä valkoiset ja vaaleat pinnat heijastavat valoa runsaasti. Mattapinnat ja tummat värit kaipaavat paljon enemmän valoa.

– Esimerkiksi keittiön kaapin yläpuolelle voi asentaa valot, jotka heijastavat valoa seinän ja katon kautta. Tämä toimii yleisvalonakin. Tunnelmallisempaa valoa tuo myös esimerkiksi pöytäkannen alareunaan asennettu valaistus sekä sokkelissa oleva valonlähde.

3. Valoa eri tarpeisiin

Yleisvalo, työvalo ja tunnelmavalo, Leinonen luettelee keittiössä kaivattavaa valaistusta. Keittiössä yleisvalona toimivat usein perinteiset kattovalot.

– Hyvät työvalot ovat keittiön a ja o, Leinonen painottaa.

Valaise työtasot ja työskentelytilat hyvin. Asenna runsaasti valoa sinne, missä teet tarkkaa työtä. Suunnittele huolella keittiön ja kylpyhuoneen valaistus sekä huomioi, että valaisin on sopiva ja turvallinen kosteaan tilaan. Integroidut valot säilytysjärjestelmissä, kaapeissa ja komeroissa helpottavat arkea. Työskentelyvalona suositaan usein yläkaappien alle tulevia ledinauhoja ja ledispottivalaisimia. Erityisesti työvalon oikea sijoittaminen on ratkaisevaa.

– Yläkaappien pohjaan tulevat työskentelyvalot kannattaa asentaa kaapin etureunaan, jolloin ne sijoittuvat oikealle kohdalle työskentelyn näkökulmasta.

Valaistusta suunnitellessa voi olla hyvä myös ajatella hiukan boksin ulkopuolelta.

– Jos lähdetään hifistelemään, kalusteiden sisäosiakin voi valaista. Esimerkiksi vetolaatikkoon voi tulla avatessa valo, jolloin näkee paremmin, mitä laatikossa on. Tämä tuo käyttömukavuutta arkeen.

Esimerkiksi vitriinikaapin sisälle voi asentaa valon, joka korostaa siellä olevia esineitä.

Lindö Moln i  från Marbodal. Ett stort kök på liten yta med förvaring hela vägen upp till tak. Lucka Lindö, målad i ljusgrå kulör. Bänkskiva Marmor Bianco Cararra, handtag Oval borstad.
Marbodal - armatur i svart lack. Kan styras via Google home, Alexa

4. Sovita sävy

Unohda seinien väri. Valaistus voi olla nopein keino luoda huoneeseen haluamasi tunnelma. Kaipaatko jotain rentoa ja rauhallista vai pikemminkin innostunutta ja inspiroivaa? Päätä, mitä valaistukseltasi haluat, ja sukella sitten sen syleilyyn.

Leinonen muistuttaa myös, että valon tulee olla sellainen, joka toistaa värit aitoina ja oikeina. Valon värilämpötilalla ja värintoistolla on merkitystä. Materiaalit, struktuurit ja värit joko hehkuvat tai sammuvat valitsemassasi valossa. 

– Tästä syystä suosittelen 4000 kelviniä. Se on hyvin neutraali, valkoinen sävy. Jos Kelvin luku on isompi, valovaikutelma on viileämpi. Jos Kelvin luku on pienempi, valo on kellertävä ja tunnelma lämmin.

Leinonen suosittelee, että keittiötilan kaikki valot olisivat samaa värilämpötilaa. Monia kiinnostaa nykyään älyvalaistus, jonka lämpötilaa voi itse säätää.

– Lämmin valo on tunnelmallisempaa kuin kylmä, joka taas soveltuu paremmin työskentelyyn.

Lådbelysning för den översta lådan. Placeras i ovankant.
Marbodal - Vitrinbelysning för glashylla. Monteras med clips som sitter på belysningen. Lyser både upp och ned i skåpet