Grand Designs Suomi 2023

Grand Designs Suomi ihastuttaa toisella kaudellaan! Tällä kertaa mukana on kymmenen erilaista, idearikasta asuntoa ja me olemme saaneet olla mukana suunnittelemassa kolme kiehtovaa kohdetta. 

Poikkeuksellisia lopputuloksia

Grand Designs on vuonna 1999 aloittanut ohjelmaformaatti, joka on saanut alkunsa Iso-Britanniasta. Unelmatalojen rakentamisissa on perinteisesti keskitytty moderniin muotoiluun, energiatehokkuuteen sekä tilan ja näkymien maksimointiin. Formaatti on levinnyt ympäri maailmaa ja tuotantokausia on tehty muun muassa Ruotsissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Nyt suomalaisista toteutuksista esitettävä kausi on toinen.

Ohjelman juontajana toimii arkkitehti Samppa Lappalainen, jonka johdattamana seuraamme talonrakentajien projekteja eri puolella Suomea aina niiden piirroksista valmiisiin lopputuloksiin. Millaisia haasteita rakentajat kohtaavat ja millaisia luomuksia tällä kaudella nähdään? 

Mukana kolmessa upeassa kohteessa

Keittiösuunnittelijamme Espoon, Jyväskylän ja Rovaniemen myymälöistä ovat saaneet olla mukana suunnittelemassa kolme kunnianhimoista kohdetta. Talojen sijaitessa eri puolilla Suomea ovat niitä ympäröivät maisemat muokanneet suunnittelun lähtökohtia. Materiaalit vaihtelevat runsaasti asuntojen välillä: on supermattaa, Luontoväri Havua, terästasoa... Luvassa on mielettömiä lopputuloksia!

Ohjelma on katsottavissa MTV Katsomossa ja keskiviikkoisin MTV3-kanavalla.

Auvisen Aalto, Jyväskylä

Jyväskyläläisen arkkitehdin Alvar Aallon inspiroima kohde henkii suomalaisuutta. Asukkaan ollessa itse hiljattain valmistunut arkkitehti, on talo hänen todellinen ensimmäinen taidonnäyte.

Kohteeseen on suunniteltu keittiö sekä sen takana oleva kodinhoitohuone. Erikoisuuksina keittiössä on 20 mm ohut tiskipöytä ilman korotettuja reunoja, joka on todella upea etenkin isossa saarekkeessa! Kivoja yksityiskohtia ovat esimerkiksi saarekkeen toisella puolella lattiaan asti tulevat kaapit ja aamiaiskaapissa oleva tiskipöytä toimii sekä tasona että hyllynä. 
Kodinhoitohuoneessa on taso persoonallisella ruotokuvioinnilla.

Keittiön ovimateriaalina on luonnonvärinen tammi, tasona 20 mm paksuinen sileä Stalan tasolla. Ovet ovat pääosin vedikkeettömiä, push open -mekanismilla ja V8-laatikostolla. Puolestaan kodinhoitohuoneessa ovena on maalattu sileä ovi värissä Huurre, tasona 20 mm paksuinen taso Stalalta ruotokuvioinnilla ja vetimenä lankavedin CD12.

Kohteen keittiökalusteet on suunnitellut Jyväskylän myymälän keittiösuunnittelija Juuli Kettunen.

Peak, Lohja

Lohjalle nousseen kohteen asukas on rohkea, 77-vuotias ensimmäisen talon rakentaja. Moderni, rinteessä oleva talo on persoonallinen pientalo.

Keittiössä hurmaa Luontoväri Havu, joka löytyy sileänä ovimallina. Vetimenä on pyöreä messinkinen nuppivedin ja tasona Ylämaan Graniitin kivitaso. Kauniina yksityiskohtina tilasta löytyy saarekkeen alumiinikehyksiset lasiovet. Kodinkoneissa on huomioitu ergonomiaa asettamalla uuni ja mikro pois lattiatasosta, jotta ruoanlaitto olisi mahdollisimman helppoa.

Kohteen keittiökalusteet on suunnitellut Espoon myymälän keittiösuunnittelija Emmi Jääskeläinen.

Kilpisjärvi

Kilpisjärven asukkaat ovat muuttaneet Suomeen Etelä-Afrikasta ja Englannnista ihastuttuaan Suomen luontoon niin, että halusivat jäädä Kilpisjärvelle. Asukkaat rakensivat tontille kolmen asunnon rivitalon, joista yhteen asuntoon he muuttavat itse ja loput kaksi ovat vuokrattavissa lyhytaikaiseen vuokraukseen. Asuntoihin valikoitui monipuolisesti eri materiaaleja eri sävyissä, jolloin myös tunnelma on erilainen keittiöiden välillä.

Ensimmäisen asunnon keittiössä on sileän oven värinä Huurre valkoisella lippavetimellä. Tyylikkäinä yksityikohtina mattamusta Silhouet-keittiöhana ja Stalan musta komposiittiallas. Altaan yläpuoli on jätetty avaraksi jättämällä yläkaapit pois. Saarekkeen ovimateriaaliksi valittiin luontoa henkivä Nordic Elegance

Toisessa asunnossa luonnonläheisyyttä ympäristöön luo ovien Luontoväri Meri, joka tummansinisyydellään rauhoittaa. Vetimenä on messinkinen lankavedin, joka ei varasta huomiota ovien intensiivisyydeltä. Saareke yhdessä baarituolien kanssa mahdollistaa seurustelun vieraiden kanssa ruokaa laittaessa. 

Kolmannen asunnon pienempi keittiö ei häviä sisartaloilleen ainakaan materiaalien puolesta: ovien vihreä supermattalaminaatti on trendikäs valinta. Mattamusta allas ja hana sopii erinomaisesti yhteen tumma marmori -laminaattitason kanssa.

Kohteen keittiökalusteet ovat suunnitelleet Rovaniemen myymälän kauppias Minna Eriksen ja keittiösuunnittelija Leea Alakunnas.