Keittiösuunnittelu - näin saat toimivan keittiön

Arjen ilo on toimiva keittiö. Kun puitteet on keittiössä kunnossa, sujuu kokkailutkin vaivatta. Toimivan ja erilaisiin tilanteisiin muuntautuvan keittiön suunnittelu on helppoa, sillä tarjolla on laaja valikoima kaikille sopivia ratkaisuja. Lue vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun lähdet suunnittelemaan toimivaa keittiötä.

Marbodal färgkollektion Jordnära möter trä. Med Signatur Ekbacken i brunbets kombinerad med färgen Sand får du en stilfull och lugnande känsla i ditt kök.

Käytännölliset säilytysratkaisut

Keittiössä säilytysratkaisut ovat toimivuuden kannalta tärkeässä asemassa. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, mitä säilytetään missäkin. Kokkaaminen sujuu helposti, kun välineet löytyvät vierestä ja esimerkiksi hellan lähellä säilytettävä kattila on kätevä nostaa liedelle tai aamiaisen valmistukseen tarvittavat ainekset ja välineet ovat käden ulottuvilla. Keittiön käyttäjät on myös hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Lapsiperheessä kannattaakin miettiä turvallisia ratkaisuja ja sitä, että lapsetkin ylettyvät toimimaan keittiössä.

Keittiön toimivuuden kannalta kannattaa miettiä myös kaappien ja laatikostojen sisälle tulevia mekanismeja. Ne parantavat huomattavasti keittiön toimivuutta.

Työskentelykolmio – sujuvuus ennen kaikkea

Liesi, vesipiste ja jääkaappi – työskentelykolmio, jonka sijoittelu on hyvä lähtökohta keittiön suunnittelulle. Sujuvassa keittiötyöskentelyssä näiden pisteiden tulisi olla lähellä toisiaan. Kun ne on otettu huomioon, on keittiössä turvallista ja ergonomista työskennellä, eikä kuumia kattiloita tarvitse kuljettaa pitkälle tai kurotella.

Ovet 279,969 ja saarekkeen takana 965. taso Dekton Helena, allas MX-70, hana Oras 3031F, koneet Miele

Valaistus työskentelyyn ja tunnelmointiin

Keittiön valaistus on tärkeää miettiä hyvin, jotta se on riittävä työskentelyyn. Valikoimassa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi led-nauhoja tai spottivaloja. Led-nauhoja voi käyttää myös antamaan tunnelmaa sokkelissa lattianrajassa, työtason alla tai yläkaappien päällä.

Valon lämpötilalla voi vaikuttaa siihen, miten keittiöön valittujen materiaalien sävyt toistuvat ja siten keittiön tunnelmaan. Tavallisesti valaisimien lämpöaste valitaan hieman lämpimän 2700 kelvinin ja neutraalin 4000 kelvinin väliltä.

Pistorasioissa ei kannata pihistellä

Pistorasioita kannattaa sähkösuunnittelussa sijoitella reilusti. Ensinnäkin on mietittävä kiinteillä paikolla oleville laitteille omansa, sekä sen lisäksi useampia vapaita pistorasioita. Näin ei synny ruuhkaa, vaikka keittiössä olisi useampi ruuanlaittaja yhtä aikaa.

Sigdals Inframekonsept, med dører og skuffer som ligger innrammet, gir innredningen et flott, plassbygd preg. Line kan fås med innramming i foliert MDF i samme farge.

Selkeä budjetti helpottaa suunnittelua

Keittiön hintaan vaikuttavat esimerkiksi kaapistojen määrä, materiaalit, säilytysmekanismit, kodinkoneet ja yksityiskohdat. Kaikille budjeteille saa suunniteltua toimivan keittiön, sillä erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Budjetista kannattaa keskustella avoimesti keittiösuunnittelijan kanssa ja hyödyntää Novartin rahoitusta, jotta materiaalien osalta on halutessaan varaa parempaan ilman rahahuolia.

Huolellinen suunnittelu omia tarpeita kuunnellen

Keittiön suunnittelemiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta saat toimivan keittiön, johon ei ihan heti kyllästy. Keittiö tulee suunnitella omia tarpeita ja elämää miettien, nykyhetkeen ja kenties muutaman vuoden päähän. Onko taloutesi iso perhe vai kaksi aikuista? Järjestätkö usein kutsuja? Onko keittiö osa olohuonetta ja muuta sisustusta? Pidätkö enemmän avokeittiöistä vai rauhallisemmista, rajatuista huoneista?

Keittiön suunnittelussa on paljon huomioon otettavia asioita, mutta onneksi siitä ei tarvitse selvitä yksin! Keittiösuunnittelija on apuna kauniin ja käytännöllisen, juuri sinulle sopivan kokonaisuuden suunnittelussa. 

Luodaan yhdessä juuri sinulle sopiva keittiö

Autamme sinua suunnittelemaan keittiöstä tilan elämääsi varten.