Kuinka siivota keittiö ympäristöystävällisesti?

Ympäristöystävällisessä puhdistuksessa keittiön siivoamisessa vaatimattomat tuotteet yllättävät. Vähemmälläkin pärjää, kun otat nämä vinkkimme käyttöön.

 

 

Maustehyllyn supersankari

Kenties älykkäin ruokakomeron raaka-aine löytyy leivonta-aineiden joukosta. Ruokasooda on todellinen ihmeaine, joka sekä sitoo puhdistaa että poistaa pahoja hajuja. Tämä tarkoittaa, että sitä voi ripotella mattojen ja tyynyjen päälle, esimerkiksi keittiön matolle. Noin puolen tunnin vaikuttamisen ja sen jälkeisen imuroinnin jälkeen tekstiilit ovat tuoreempia, ilman kemiallista pesua.

Ruokasooda toimii myös erinomaisena puhdistusaineena: kattiloiden, jääkaapin, pakastimen ja vaikkapa jo elämää nähneiden kahvikuppien.

Uuni puhdistuu helposti sekoittamalla hiukan ruokasoodaa, suolaa ja kuumaa vettä keskenään, joka jätetään hetkeksi lian päälle ennen sen pyyhkimistä pois. Jos haluaa tuoda esiin ruokasoodan todellinen supervoima, kannattaa se yhdistää etikkaan. Loistava viemärin tukkeutumisen poistaja on muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa ja sen jälkeen puoli desilitraa etikkaa, ja kun aineet lakkaavat kihisemasta, huuhdellaan puhtaaksi vedellä.

Ramsvik svarbets - Köksö  från Marbodal med bänkskivor i  tre olika material. Kvartkomposit med en centrerad del i rostfritt samt en nedsänkt huggkubbe.

Taitavaa ikkunanpesua

Mikään ei kerro enemmän siisteydestä kuin juuri puhdistetut ikkunat! Kaada yleensä muutama ruokalusikallinen etikkaa lämpimään veteen, koska etikka liuottaa sekä likaa että rasvaa. Lisäksi etikka kuivattaa ikkunat nopeammin, mikä vähentää raitojen riskiä. Pari tippaa tiskiainetta veteen laitettuna, täysin puhdas ikkunalasta ja kuiva liina tai pyyhkeet pyyhkimiseen on kaikki mitä tarvitaan! Vanha tapa käyttää rypistyneitä sanomalehtiä on myös varsin toimiva.


Puhdista saippualla

Simppeli puhdistusaine on saippua! Kotona tuoksuu hyvältä, kun lattiat on pesty saippualla, mutta on tärkeää muistaa imuroida lattia pesua, jotta ympäristömyrkyt eivät pääse viemäriin. 

Marbodal - diskho Intra Linea
Kivitasona Lapitec 40 mm massiivireunalla oleva Bianco Aurora Lux

Kalkin häätö

Kurkkaa esimerkiksi vedenkeittimen sisälle. Näkyykö kalkkitummentumia? Täytä kattilaan viisi desilitraa vettä ja yksi tai kaksi desilitra etikkaa. Odota, kunnes vesi kiehuu ja kaada sen jälkeen pois. Toista tarvittaessa, muuten lopeta puhdistaminen keittämällä litra puhdasta vettä poistamaan viimeisetkin etikat.


Tuoretta sitruunalla

Varaudu siivouspäivään ostamalla kaupasta pari sitruunaa, sillä niitä voi käyttää niin moneen asiaan! Mikron puhdistaminen onnistuu puristamalla yhdestä sitruunasta mehua kulhoon, jossa on vähän vettä. Sen jälkeen kulho mikroon täydellä teholla muutaman minuutin ajaksi. Se liuottaa juurtunutta likaa, joka on sen jälkeen helppo pyyhkiä puhtaaksi. Laitan sitten puristetut sitruunan puolikkaat astianpesukoneen "lautasen piikkeihin" niin, että ne odottavat siihen seuraavaa pesukertaa - silloin myös astianpesukone on kimaltelevan puhdas.
Halkaise toinen sitruuna ja hiero puisia leikkuulaudoja vasten. Sen jälkeen ripottele suolaa, hiero lisää ja viimeistele vielä lisäämällä suolaa ja anna vaikuttaa noin vartti. Huuhtele ja kuivaa: leikkuulauta on puhdas ja desinfioitu!


Pölyä lisää kiitos

Pölyhuiska on aliarvostettu siivousystävä! Sen käyttäminen hyllyjen päällä tai lampun varjostimiin on supernopeaa ja tietysti säästää sekä vettä, energiaa että puhdistusaineita. Ravista pöly pois roskapussissa tai pihan roskalaatikossa, jotta myrkyllistä pölyä ei pääse jäteveteen.

Kaapit Tähkä
Vitriini Sammal
Taso Ylämaan graniitti Dekton Entzo, aamiaiskaapin sisällä laminaatti 20 mm, väri 631

Neljä yleisvinkkiä keittiön siivoamiseen

Ilma
Hetken kunnolla tuulettaminen ristivedolla saa keittiöstä ja koko kodista mukavan raikkaan.

Kierrätys
Ympäristöystävällisessä puhdistuksessa käytetään paljon etikkaa ja lasipullo sopii erinomaisesti aineelle. Nappaa käytetty lasipullo ja tadaa, sinulla on tyylikäs ja kierrätetty pullo yleissiivoukseen!

Ekologiset rätit
Kokeile pellavaisia ​​tiskirättejä, jotka vain paranevat ajan myötä. Ne voi pestä pesukoneessa ja keittää kattilassa saadakseen ne todella puhtaiksi.

Oikeiden tuotteiden valitseminen
Joitakin puhdistustuotteita saatetaan silti tarvita kaupan ruoka-aineiden lisäksi, kuten esimerkiksi astianpesuainetta. Silloin kannattaa valita mahdollisimman luomua, luonnollisista raaka-aineista valmistettua ja ympäristömerkittyä.