Näin kierrätät vanhan keittiösi

Kun on aika vaihtaa keittiö, vanhasta keittiöstä on ensin huolehdittava. Mieti ensin haluatko säilyttää sen. Vanhat keittiönkaapit sopivat mainiosti esimerkiksi varastotiloihin ja autotalleihin, joissa on aivan ok, jos se näyttää hieman kuluneelta, kunhan ne ovat vakaat ja toimivat.

Myy eteenpäin

Jos et itse tarvitse keittiön sisustusta, niin paras tapa on yrittää myydä keittiö jollakin osto- ja myyntisivustolla. Se, mihin olet kyllästynyt, voi olla arvokasta jollekin toiselle.

Vinkkimme vanhan keittiösi myyntiin:

  • Aseta oikea hinta – katso mitä muut ovat hinnoitelleet samanlaisista keittiöistä. Jos keittiö on vanha, voi olla, että annat sen pois purkamista ja irrottamista vastaan.
  • Ota hyviä kuvia - kuvaa päivänvalossa ja ota useita kuvia.
  • Selkeä mainosteksti - kirjoita selkeä otsikko ja mainosteksti, liitä mukaan mitat ja kirjoita myös keittiön kunto.

Kierrätä

Jos vanha keittiösi ei löydä uutta kotia tai käyttöaluetta, se on purettava ja kuljetettava kierrätyskeskukseen. Varmista, mitkä kierrätyssäännöt ovat voimassa omassa kunnassasi.

Yleiset kierrätysohjeet:

Paperi 

Lehdet, kirjekuoret, mainokset, valkoiset paperikassit. Laita paperinkeräykseen vain puhdasta ja kuivaa paperia. 

 

Pahvi ja kartonkijäte 

Esimerkiksi kartonkitölkit, laatikot, aaltopahvi, ja kuitumateriaalista valmistetut kulmasuojat sekä paperipussit ja -kassit. Tarroja, teippiä ja hakasia ei tarvitse irrottaa.  

 

Muovipakkaukset 

Kaikki puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, kuten kalvomuovit ja pussit, muoviset sidontanauhat ja styroksi. Erottele erilaiset muovipakkaukset toisistaan, jos mahdollista.  

Huom! Vain pakkausmuovit, muut muovituotteet kuuluvat sekajätteeseen.  

 

Biojäte 

Biojätteeseen voi laittaa kaikki ruuantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvin- ja teenporot suodatinpusseineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat. Valuta ylimääräiset nesteet viemäriin.  

Huom! Älä valuta rasvaa viemäriin, vaan anna sen jähmettyä ja laita sitten biojätteen sekaan. Kerää biojätteet kompostoituvaan pussiin tai kääreeseen. 

Metallijäte 

Kaapistojen metalliosat, kuten laatikostojen mekanismit, saranat ja nupit, teräksiset allaskalusteet ja hanat.  Myös esim. tölkit, metalliastiat, metallinen pakkausvanne, pellit, ilmastointiputket ja kuivuneet, tyhjät maalipurkit. 

 

Lasipakkaukset 

Huuhdellut lasipullot ja -purkit. Poista korkit ja kannet.  

Huom! Vain pakkauslasia; astiat, hyllyt, lasiovet, peilit ja ikkunat yms kuuluvat sekajätteeseen. Joillakin kierrätysasemilla voi löytyä erilliskeräys muulle kuin pakkauslasille. 

 

Sähkö- ja elektroniikkaromu (SER) 

Kodinkoneet, kuten esim puhelimet, LED-valaisimet, liedet, pesukoneet ja kylmäkalusteet.  

Huom! Lajittele koneiden ja laitteiden pakkaukset erikseen niiden pakkausmateriaalin mukaan. 

 

Vaarallinen jäte 

Esimerkiksi loisteputket, liimat, maalit ja muut kemikaalit, akut, paristot, lääkkeet.  

Pidä vaaralliset jätteet aina erillään toisistaan omina jakeinaan! 

Sekajäte 

Talousjätteet, joita ei voi lajitella muihin jakeisiin. Esimerkiksi siivousjäte, lasi- ja keramiikka-astiat, likaantuneet vaatteet ja hehkulamput. 

 

Puujäte 

Puiset ja ja puupohjaisesta kalustelevystä tehdyt kaappien rungot, ovet, etusarjat ja hyllyt sekä massiivipuiset että laminaattipöytätasot. Käsittelemätön puu, kuten kuormalavat ja lavakaulukset. Puujätteestä ei tarvitse poistaa pieniä metallisia osia kuten nauloja tai saranoita.  

 

Saniteettiposliini 

Kylpyhuoneen posliinikalusteet ilman muoviosia tai hanoja. Yksittäiset tuotteet voi laittaa sekajätteeseen.  

 

Kivi, laatat ja kaakeli 

Joillakin kierrätysasemilla voi löytyä erilliskeräys palamattomille rakennusjätteille, joihin kuuluvat myös kivi- ja kivikomposiittitasot sekä valumarmorialtaat. Pienet määrät voi laittaa sekajätteeseen. 

 

Tekstiilijäte 

Puhtaat vaatteet ja muut tekstiilit. Huom! kengät, laukut, matot peitot ja tyynyt kuuluvat sekajätteeseen. 

Vår landlige og vakre kjøkkenmodell Scala malt i fargen hav.