Viisi kaunista L-keittiötä

Kulmakeittiö eli L-keittiö on kahdelle seinälle rakennettu keittiömalli, johon voidaan yhdistää halutessaan myös keittiösaareke. Tutustu erilaisiin kulmakeittiöratkaisuihin ja inspiroidu!

L-keittiö soveltuu hyvin perhekeittiöksi, kooltaan keskisuureen keittiöön. L-muotoisessa keittiössä kalusteet sijoitetaan kahdelle vierekkäiselle seinälle ja sen yhteyteen pystytään usein sijoittamaan myös saareke tai ruokapöytä. Nurkkatila kannattaa hyödyntää erilaisilla kulmakaapeilla ja mekanismeilla.

L-keittiö sopii sekä pieniin, että isoihin tiloihin. Pieneen keittiöön saadaan näppärästi mahtumaan myös kaikki toiminnot vähän pienemmällä kaappimäärällä. Tärkeää on muistaa keittiötyöskentelyn ergonomisuus, käytännöllisyys ja riittävästi työskentelytasoa.

Isoissa tiloissa voi yhdellä seinällä olla korkeita kaapistoja, joihon on integroituna kodinkoneita. Näin toiselle seinämälle jää tilaa altaalle liedelle ja pöytätilalle. Isoon keittiöön mahtuu hyvin ruokapöytä tilan keskelle ja etenkin pyöreä pöytä pääsee tilassa oikeuksiinsa.

Nordic Olivengrøn.
Marbodal Form Åska - kök i mellangrå kulör i PLUS-utförande som skapar en platsbyggd känsla. Avslutningshylla för köksön ger en lättare känsla samt skapar plats för förvaring. bänkskiva kvartskomposit Venato Scuro.

Kulmakeittiön parhaat puolet

L-keittiön hyvänä puolena on se, että ruokapöydän saa yleensä sijoitettua tilaan kauniisti, kun kaapistoja on vain kahdella seinällä.

L-keittiömallissa on helppo toteuttaa työkolmion ohjetta kodinkoneiden ja altaan sijoittelussa.

Lisäksi L-keittiö on monesti avoimessa tilassa, joten kulku sinne ja pois on helppoa juhlienkin aikaan, jolloin tilassa saattaa olla runsaasti ihmisiä.

Etuna on myös nurkkatila, jonka saa käytettyä hyvin ja kaappitila voidaan mukauttaa huoneen pituuden mukaan.

Kulmakeittiön kehityskohdat

Monen kokkaajan osuessa keittiöön samaan aikaan käytännöllisyys ei pääse oikeuksiinsa, jonka lisäksi isossa keittiössä haasteelliseksi saattaa muodostua kodinkoneiden välimatkat.

Kodinkoneiden sijainti

Kodinkoneiden sijoittelussa kannattaa muistaa keittotason, altaan ja jääkaapin muodostama työkolmio. Parhaimmillaan ergonomia on silloin, kun ei tarvitse kumarrella tai kyykkiä, jolloin ruoanlaitto on myös mahdollisimman nopeaa ja helppoa.

L-mallinen keittiö, jossa on yhdistetty kauniisti puun sävyä ja vaaleaa. Uuni ja liesi on saanut oman paikkansa toisella seinällä kauniiden korkeiden lasiovien läheisyydessä.

OVI MILKA 96VL Sammaleenvihreä
TASOT Ylämaan Graniitti Silestone Royal Reef Suede 20mm kvartsitaso, V-reuna
VEDIN PRN Harjattu messinki nuppivedin

L-mallinen keittiö saarekkeella varustettuna Sammaleen sävyissä. Tilan aamiaiskaappi on rohkeasti jätetty avoimeksi, jolloin kaikki tärkeimmät tavarat ovat käden ulottuvilla kiireessäkin.

Meren sävyinen L-mallinen keittiö, johon on yhdistetty saareke. Kodinkoneet on nostettu ergonomiselle korkeudelle.

Ovimalli on Keittiömaailman Eerika, 61P, väri Luonto-värikokoelman Tähkä (Taupe)
Työtaso: vaalea Terrazzo, laminaatti.
Liesituuletin on Franke SMART DECO liesituuletin.
Franken valkoinen keraaminen pesuallas ja siihen yhdistettynä Damixan kirkas messinkinen hana.

L-mallinen keittiö Tähkän sävyissä, jossa on tilaa käytetty leikkisästi eri laatikoston korkeuksia toteuttamalla. Saareke mahdollistaa lisätilan, jolloin laatikosto antaa mahdollisuuden ikkunalautamaiselle ratkaisulle.

Norcid Nature näyttää upealta myös pienemmässä keittiössä ja osoittaa, että pelkistetty ja yksinkertainen on näyttävää.