Näin teet keittiöstäsi ekologisemman – 6 vihreää vinkkiä

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat nykyään yhä tärkeämpiä arvoja kuluttajille. Haluamme auttaa asiakkaitamme elämään ekologisesti ja kestävästi keittiöissään. Siksi tuotesuunnitteluamme ja -kehitystä ohjaavatkin vahvasti kestävän kehityksen periaatteet. Tähän juttuun on koottu vinkkejä siihen, minkälaisilla valinnoilla voidaan pienentää keittiön hiilijalanjälkeä. Näistä ratkaisuista ympäristö kiittää, mutta mikä parasta, ne tekevät myös keittiöelämästä sujuvampaa ja mukavampaa.

Vinkki 1: Suunnittele keittiö kestämään

On tärkeää, että keittiö suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä, jotta se saa palvella mahdollisimman pitkään. Kannattaa siis panostaa laadukkaisiin ja ilmeeltään ajattomiin materiaaleihin sekä muihin ratkaisuihin, jotka parhaassa tapauksessa kestävät sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi puu, kivi ja ruostumaton teräs ovat hyviä materiaaleja, sillä ne ovat kestäviä ja hyödynnettävissä energiaksi. 

Be naturen inn og la de organiske formene møte hverdagen i Signatur Favn – et grenseløst kjøkken med naturens former i fokus.
Ovimalli on Keittiömaailman Eerika, 61P, väri Luonto-värikokoelman Tähkä (Taupe)
Työtaso: vaalea Terrazzo, laminaatti.
Liesituuletin on Franke SMART DECO liesituuletin.
Franken valkoinen keraaminen pesuallas ja siihen yhdistettynä Damixan kirkas messinkinen hana.

Vinkki 2: Valitse vastuullisesti

Ruuan, vaatteiden ja monen muun asian kohdalla olemme kiinnostuneita siitä, mistä ne tulevat ja kuka ne tekee – miksemme siis keittiöidenkin?

Uuden keittiön tarina alkaa jo kauan ennen kuin se asennetaan ja siellä pääsee kokkailemaan: kaapistoissa ja tasoissa käytettävän puun siemenestä valmiiseen keittiöön on pitkä matka. Me Novartilla olemme sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan koko tuotantoketjun ajan. Esimerkiksi puutoimittajat ovat tarkkaan valittuja ja niiden tulee noudattaa EU:n puutavara-asetusta sekä konsernin metsänhoidollisia menettelytapoja. Myös muiden materiaalien, kuten laminaatin ja melamiinin tulee täyttää materiaalin vähäpäästöisyydestä ja turvallisuudesta kertovan M1-luokituksen vaatimukset. Itse keittiöt tulevat läheltä; ne valmistetaan puusepäntyön ammattilaisten toimesta Nastolassa – eli erinomainen tilaisuus suosia kotimaista laatua!

Vinkki 3: Säilytä ruuat fiksusti ja vähennä hävikkiä

Yksi parhaista ekoteoista on vähentää ruokahävikkiä. Hävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa ruokaketjua, mutta kotitalouksien aiheuttama osuus on kaikista suurin, 30 %. Henkeä kohden syntyy noin 20-25 kg ruokahävikkiä vuodessa (lähde: Luonnonvarakeskus). Se on paljon se!

Ruokahävikki on niin sanotusti turhaa jätettä ja sitä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiin, suunnittelemalla ruokaostokset paremmin ja olemalla tuijottamatta parasta ennen -merkintöjä turhan tarkasti. Mutta tärkeässä roolissa on se miten ruokaa säilytetään: kun vaikkapa vihanneslaatikon sisältö on nähtävissä yhdellä vilkaisulla ja helposti saatavilla, ei sen pohjalle jää mitään unohduksiin. Valikoimamme vihannes- ja leipälaatikko pelastaa monta pilaantumisvaarassa olevaa kasvista.

Urban-vihanneslaatikko ja -leipälaatikko

Vinkki 4: Valitse energiatehokkaat kodinkoneet – säästä sähköä ja vettä

Keittiöstä löytyy yleensä useita kodinkoneita, jotka ovat kovassa käytössä, ollen jopa koko ajan päällä. Sähkön säästämiseksi keittiöön kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet: näin ympäristö kiittää ja itse pääsee nauttimaan uusien kodinkoneiden käyttömukavuutta lisäävistä ominaisuuksista. Ympäristötietoinen valitsee liedeksi induktiolieden, jonka käyttö on tarkkaa, tehokasta ja turvallista.

Keittiössä on hyvä paikka säästää myös vettä. Tiesitkö, että astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen?

Sen lisäksi, että antaa koneen hoitaa tiskaamisen, yksi hyvä keino säästää vettä on valita hana, josta löytyy veden virtausvoimakkuutta säätelevä ekotoiminto.

Vinkki 5: Tee kierrättämisestä helppoa

Mitä kätevämmäksi kierrätys on järjestetty, sitä varmemmin sitä tulee tehtyä. Jos kierrätettäville materiaaleille ei ole omia paikkoja, tulee helposti oltua laiska ja heitettyä kierrätykseen kuuluva roska sekajätteeseen. Hyvien kierrätysmahdollisuuksien yleistymisen myötä on ilahduttavaa huomata, kuinka vähän sekajätettä tällä tavalla syntyy. Ja tässä pystyy olemaan itse entistä tarkempi!

Jokaisen kierrättäjän unelma on kierrätysjärjestelmä, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille on oma paikkansa. Novartin kaappien sisukset ovat räätälöitävissä tähän tarpeeseen.

Vinkki 6: Kasvata yrtit itse

Todellista vihreyttä keittiöön voi tuoda kasvattamalla yrtit itse! Joka kerta ei tarvitse ostaa uusia muoviin pakattuja yrttiruukkuja, kun mausteet ruokaan voi napata omasta keittiöpuutarhasta. Valikoimistamme löytyy yrttilaatikko, jonka avulla et voi olla onnistumatta yrttien kasvattamisessa.