U-keittiö sopii parhaiten isoon tilaan

U-mallinen keittiö vie suhteellisen paljon tilaa muihin keittiömalleihin verrattuna, joten se onkin varsinkin perheiden suosiossa.

Lindö Moln i  från Marbodal. Ett stort kök på liten yta med förvaring hela vägen upp till tak. Lucka Lindö, målad i ljusgrå kulör. Bänkskiva Marmor Bianco Cararra, handtag Oval borstad.

U-keittiö

U-keittiössä kalusteet ovat sijoitettuna kolmelle seinälle ja tarjoaa runsaasti työskentely- ja säilytystilaa. Keittiötä suunnitellessa on tärkeää huomioida, että keskelle jää riittävästi tilaa. U-keittiö sopiikin parhaiten suuriin tiloihin, jossa on paljon seinäpintaa kalusteita varten. Keittiöön muodostuu kaksi kulmaa, jotka kannattaa myös hyödyntää erilaisilla kulmakaapeilla ja mekanismeilla, kuten nousevalla kulmalla. Kulmaan on myös mahdollista sijoittaa liesi ja uuni.

Suunnittelussa kannattaa huomioida lattiatila. Jos huone on kovin suuri, saattaa välimatka eri työskentelykohtiin olla liian pitkä. Silloin esimerkiksi väliin jäävä saareke toimii erinomaisesti apupöytänä kaapistojen välissä. Jos taas tila on pieni, saattaa keittiöstä tulla ahdas.

U-mallinen keittiö

U-mallisessa keittiössä on usein vähän tilaa keskellä, joten ruokapöytä ei välttämättä mahdu samaan huoneeseen. Tämän vuoksi vaaditaan paljon tilaa, mikäli kaikki toiminnot halutaan samaan huoneeseen. U-mallisessa keittiössä toteutuu parhaiten ajatus työskentelykolmiosta, eli keittiön saa suunniteltua hyvinkin ergonomiseksi.

U-keittiö on myös yhdessä kokkaavien unelma: tilassa mahtuu hyvin työskentelemään parikin kokkia samaan aikaan. Lisäksi kuhina keittiössä on muutoinkin vähäisempi, kun siinä ei ole läpikulkumahdollisuutta.

Marbodal Hemma hos - Siri Barje
Kuvauslupa vuoden 2024 loppuun

G-mallinen keittiö

Jatkamalla U-keittiötä hieman niemekkeellä saadaan G-keittiö. Sitä suunnitellessa pitää huomioida, ettei niemeke ole liian pitkä, jotta se sulkisi esteettömän kulun keittiöön. Kannattaa myös huomioida, että siinä on tilaa mahdolliselle liedelle ja uunille tai tarjoilutilaa aamiaispöytänä.

G-malliseen keittiöön liitetty niemeke toimii usein ruokapöytänä esimerkiksi aamiais- tai iltapalahetkeen.

Miten kodinkoneet kannattaa sijoittaa U-keittiössä?

U-keittiön koneiden sijoittelussa kannattaa noudattaa yleistä työskentelykolmiomallia. Jos keittiö on pieni, saattaa olla hankalaa sijoittaa kätevästi esimerkiksi astianpesukone tiskialtaan välittömään läheisyyteen.

Marbodal - Köksö med induktionshäll med fläkt